Jag skrev den här krönikan i tron om att det var någon slags satir. Men en vecka senare kom den här motionen. Verkligheten överträffar dikten.
Jantelagen tolkades länge på samma sätt som upphovsmannen Axel Sandemose formulerade den i En flykting korsar sitt spår, romanen om hans fattiga uppväxt i den fiktiva småstaden Jante. I tio punkter beskrevs vikten av att hålla sig på sin plats, att inte sticka ut. ”Du ska inte tro att du duger till något” löd den sjunde punkten. Idag existerar det inte några strukturella hinder för individen: alla kan göra vad de vill. Därför kan man kunna tycka att Jante har gjort sitt, men det förhåller sig snarare tvärtom - idag är det både viktigare och vanligare än någonsin att tala om Jante. För en följd av den ökade ekonomiska dynamiken i samhället är förföljelsen av en redan marginaliserad grupp: de rika.
Detta växande problem behandlas i den tredje säsongen av dokumentärserien Svenska Hollywoodfruar. Där får vi bland annat möta Isabel Adrian som på många sätt är en modern version av Sandemose. Under andra världskriget var han aktiv i Norges motståndsrörelse och blev därför tvungen att fly till Sverige. Isabel var aktiv i Stureplans uteliv då hon hade en liknande upplevelse: ”vi var tvungna att fly från Sverige på grund av den jävla Jantelagen”. Stora delar av Los Angeles domineras av mexikanska flyktingar, men i området där Isabel bor delar många av grannarna hennes erfarenheter. Det är människor så svårt skadade av avundsjuka och hat att de inte längre kan leva i det vanliga samhället.
För Isabel började mardrömmen när hon gifte sig med en förmögen man. Vanligast är dock att offren föds rika. I likhet med etniska och religiösa minoriteter måste de tidigt lära sig att försvara sin livsstil, som ofta utmålas som sjuk eller omoralisk. Förutom trakasserier från allmänheten utövas även ett statligt sanktionerat förtryck i Sverige: marginalskatten. Denna avgift drabbar bara rika och är alltså ett slags apartheid. Isabel gör sitt bästa för att integreras och slippa utanförskapet: hon berättar att hon fyller dagarna med shopping, inredning, bloggande och kändisfester. Men ändå spökar demonerna, vilket märks när hon pratar om Sverige: ”jag skiter i om någon är avundsjuk på mig. Vill jag köpa något så gör jag det. Det är inte så att jag inte har förtjänat det.” Att ”inte förtjäna det” är en av de svåraste känslorna som rika måste leva med. Detta blir extra tufft för de som inte har tjänat ihop pengarna själva. Men kan den rika rå för att den är rik? Måste den rika ta ansvar för sin livsstil? Självklart inte. Därför är program som Svenska Hollywoodfruar så viktiga: vi får se människan bakom stereotypen. Okunskap föder hat – men kunskap bygger broar. Alla lika, alla olika.
Publicerad i Arbetaren.
Åh! Du är ju kung på satir! Har du smygtränat? Det här var en ny sida för mig.
SvaraRadera